Tilskudd av vitamin D og manglende behov for tilskudd av vitamin B12 til veganere

Vi tror mange ble inspirert av det som ble formidlet om livsstil som forebyggende tiltak og behandling av livsstilssykdommer og reversering av diabetes type 2 og av Dr Chidis gode formidlingsevne. Vi ser det imidlertid nødvendig å presisere at vi ikke kan stå faglig inne for det som ble sagt vedrørende tilskudd av vitamin D og manglende behov for tilskudd av vitamin B12 til veganere.

Dr Chidi hevdet at det eneste tilskuddet han anbefalte var vitamin D. På forespørsel om størrelsen på tilskuddet, var anbefalingen 10.000 IU (international units), som tilsvarer 250 µg vitamin D. Daglig anbefalt inntak i Norge er 10 µg vitamin D for barn og voksne og 20 µg vitamin D for eldre. Mange eksperter på feltet hevder et inntak på 25 µg vitamin D daglig er optimalt. Dette er et trygt nivå, men vi vil ikke anbefale et inntak som er 10 ganger høyere, når øvre grense for trygt inntak er satt til 100 µg vitamin D for voksne.

På forespørsel om vitamin B12 tilskudd for veganere, hevdet Dr Chidi at dette ikke var nødvendig og at han selv ikke tar tilskudd av dette. Det er kjent at bakterier i tykktarmen produserer vitamin B12, men siden kroppen tar opp vitamin B12 i nederste del av tynntarmen og man ikke vet om eller hvor mye av dette som blir tatt opp, regnes dette ikke som en pålitelig kilde til vitamin B12. Det er enighet blant faglige eksperter om at veganere er nødt til å ta tilskudd av vitamin B12 og/eller spise mat beriket med vitamin B12. Mangel på vitamin B12 fører til anemi og nervesymptomer. Langvarig mangel på vitamin B12 kan føre til irreversibel nerveskade. Mild mangel på grunn av marginalt inntak av vitamin B12 øker en aminosyre i blodet kalt homocystein. Økt nivå av denne aminosyren over tid er sett i sammenheng med økt risiko for hjertesykdom, slag, Alzheimers og ryggmargsskader i fosterutviklingen. En mild mangel på vitamin B12 trenger ikke være synlig før etter flere tiår. B12 mangel hos små barn og hos spedbarn på grunn av mangel hos mor under graviditeten forekommer alvorlige konsekvenser som dårlig vekst, irritabilitet og forsinket kognitiv og motorisk utvikling på grunn av nerveskader. Som Dr. Chidi sa, er det mange nok fordeler med et rent plantebasert kosthold til at vi kan fremme dette. Men vi vil presisere at en slik diett krever enkelte tilskudd.

 

Vennlig hilsen

Svanhild G. Stølen

Leder helse- og miljøavdelingen

 Den norske union

 tel: +47 32161687 | mob: +47 48227926

Email: svanhild.stolen@adventist.no

 

24.-26. januar 2020

Vinterfestivalen

Lillehammer, Jorekstad

Mer info

Nyhetsbrev

Hei du! Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev for å bli oppdatert på alt som skjer i SABU!