Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Bordbønnen er undervurdert

Vi snakker med Gud eller synger til ham før vi spiser for å huske at han også er en del av familien. Han er der alltid for oss, og han blir så glad når vi forteller ham at vi regner med ham også rundt matbordet.

Det gamle testamente brakte de maten sin til templet og presenterte den for Gud som en symbolsk middagsinvitasjon – for å fortelle Gud at: Du er velkommen her i blant oss. De aller fleste ofrene handlet ikke om synd, men var slike måltider som prestene symbolsk spiste sammen med Gud på vegne av folket. De ofret «mat for sin Gud» (3 Mos 21,6.8.17.22; 4 Mos 28,2). Røyken steg opp til «en duft som er behagelig for Herren» fordi det var duften en invitasjon (3 Mos 1,9 og 35 andre tekster). Alteret var Guds middagsbord (Mal 1,7.12).

I dag setter vi maten vår på våre egne bord, vender hjerter og blikk mot Gud og ønsker hans velsignelse og nærvær. Og Jesus sier at om noen hører hans røst og åpner døren vil han gå inn og holde måltid med oss (Åp 3,20). Han sier at han og Far skal komme å bo hos oss (Joh 14.23). Den eneste symbolhandlingen Jesus etterlot oss for å minne oss om evangeliet var et måltid.

For mange ligger det en uoppdaget mulighet i de 10-30 sekundene vi bruker på bordbønnen. De som øver seg på å se storheten i å ønske Gud velkommen inn i familiens måltider og fellesskaps-øyeblikk, vil bli mer bevisst på hans nærvær også gjennom resten av dagen.

Nedenfor finner du et bordbønnspill med mange forskjellige bordbønner.  Kos dere med bordønnen. Minn hverandre på storheten i øyeblikket, at Gud har lyst til å være hos oss og være en del av familien og at det er derfor vi har bordbønn.

Skriv ut i A3 eller A4 og laminer, eller bestill hos Sabu trykket på plast-papir som tåler vann og flekker. Ha den alltid ved bordet og les alltid den første setningen ovenfor før dere spiller. 

Her er lenke til noen av sangene som kan synges:

O du som metter (kan også synges på Emil-melodien - må da synges to ganger.)

Gledens herre

"Jordbærsangen"

Thank you Lord

I Jesu navn . Samme melodien kan brukes på Ha takk. 

Gud signe eller melodien til I Jesu navn

Jesus du kjære Du finner den også i Salmer og Sanger (den blå salmeboka vår) på nr. 545.

Den Himmelske Far vil vi takke kan synges på melodien til O salige stund uten like eller Nordnorsk julesalme

Mat halleuja og Takk og lov har også melodi men de er så hemmelige at vi ikke har funnet dem på nett ;-). Spør Harald!

 

Bannerfoto: fauxels fra Pexels

 

Bordbønn advent
Bordbønn advent
Last ned PDF (1,8 mb)
Bordbønn grønn
Bordbønn grønn
Last ned PDF (1,7 mb)
Bordbønn lillarosa
Bordbønn lillarosa
Last ned PDF (1,7 mb)
Bordbønn påske
Bordbønn påske
Last ned PDF (1,9 mb)